Over ons

Bij deze “over ons” lijkt het in eerste instantie over één persoon te gaan en dat klopt theoretisch ook. “Leon’s Veggie Fun” is een eenmanszaak die ik (nog altijd grotendeels) in mijn eentje run, maar desondanks voel- en krijg ik sinds de allereerste dag in mei 2019 veel steun van mensen om me heen, vandaar dus toch “Over ons” 😉

 

Het idee voor “Leon’s Veggie Fun” is ontstaan uit een gevoel iets te willen veranderen in mijn leven. Ik heb ruim 6 jaar in Cambodja geleefd en sinds 2000 meerdere keren door Thailand gereisd en dat is een grote inspiratie geweest voor mijn kookstijl. Mijn passie voor eten en koken ontstond al rond mijn tiende, al durfde ik nooit de stap aan om er beroepsmatig mee aan de slag te gaan, bang om de liefde voor het koken te verliezen.

 

Nu, op zevenenveertig jarige leeftijd en sinds april 2014 volledig thuis in de plantaardige keuken en een veganistische levensstijl, is mijn passie voor lekker én gezond eten alleen maar gegroeid. Mijn gerechten zijn vaak fusies van de Aziatische-, Mediterrane- en soms zelfs Nederlandse keuken met hier en daar gezonde(re) versies van Junkfood. 

 

Het begon allemaal met wafels. Na een fikse burnout in 2017, die ruim anderhalf jaar duurde kwam ik met hulp van een waanzinnig goeie job-coach toch tot de conclusie dat ik maar eens iets met eten moest gaan doen. Ik had al veel recepten uitgeprobeerd en pas na veel proberen en samenvoegen van verschillende probeersels, kwam ik uiteindelijk tot een toprecept en dat geheel biologisch! Ik stond daarmee eind 2018 1 week lang op een vegan wintermarkt in Duitsland. Allemaal leuke en lieve mensen, ik voelde me op mijn plek. De wafels vielen dusdanig in de smaak dat ik er uiteindelijk de gehele duur (6 weken lang!) bleef staan. Ik was na 14 uur per dag, 7 dagen per week (alleen eerste kerstdag niet) moe maar voldaan. Van de burnout was nauwelijks meer iets te bespeuren en mijn oude passie was herboren!

 

 

 

 

 

 

 

In februari 2019 liep ik een klein pandje tegen het lijf en besloot om alles uit de kast te halen en mijn hart te laten spreken via mijn manier van koken en iedereen die dat ook wil, met veel enthousiasme daarin mee te laten delen. 

Plantaardig eten staat meer dan ooit in de belangstelling en is al lang geen trend meer. Op 20 mei 2019 begon ik met afhaalmaaltijden, elke dag een ander gerecht. Door specifieke vragen en wensen van klanten kwam er uiteindelijk ook gebak bij en had ik inmiddels 3 vaste gerechten op de kaart welke per seizoen wisselden.  Zo bleef ik telkens nieuwe gerechten proberen en ontwikkelen, waar mogelijk met biologische- en lokaal geteelde producten. 

En toen ineens 16 maart 2020…ik moest van de ene op de andere dag het hele roer omgooien en terwijl ik al 6- en halve dag per week werkte (70-80 uur per week), kon ik niet anders dan besluiten om (zelf) te gaan bezorgen. Dit betekende dat ik bijna 100 uur per week ging werken… gekkenwerk dus. Ik zag geen mensen meer en het werk voelde als productie. De ene tegenslag na de andere volgde. Gezondheid, kapotte bedrijfsauto’s, noem maar op, maar toch liet ik me niet uit het veld slaan. Totdat eind juni 2021 mijn lichaam compleet blokkeerde en ik wist… dit is burnout nummer 2 (lees hier verder in het 2e blog 😉 begin februari 2023!).

 

In februari 2022 moest ik het oude pand verlaten en na ruim 9 maanden wachten kreeg ik het huidige pand in Venlo-centrum gelegen aan bolwaterstraat 17, wat ik huur via gemeente Venlo. Hier heb ik een mooie en schone start gemaakt, veel werk verzet, ik laat het perfectionisme langzaam los, ga nieuwe samenwerkingen aan met o.a. Sandra Kelkboom van “Heb Oog” en ontwikkelen we samen naast het nog steeds hebben van een afhaalrestaurant, workshops voor plantaardig koken- & lifestyle, vervlochten met een laagje zelfontwikkeling.

Op deze manier wil ik de bewustwording rondom de voordelen van plantaardig eten toegankelijk maken en laten groeien. We hebben tenslotte maar één aarde en één lichaam en daar moeten we zuinig op zijn. Dat hebben de afgelopen 3 jaar (mij in elk geval) wel duidelijk gemaakt. Als we onze kinderen hoop op een fijne toekomst willen geven, zullen we er voor elkaar moeten zijn en nu een omschakeling maken. 

Bij Leon’s Veggie Fun draait het dus niet alléén maar om eten, maar gaat het vooral ook over verbinding met elkaar, zijn wie je bent en genieten van wat je hebt. Ik wil je graag laten zien dat plantaardig koken- en eten niet saai of moeilijk hoeft te zijn, maar juist veel vreugde kan brengen en heel lekker kan zijn. Bovendien, en zeker niet op de laatste plaats, wordt er tegelijkertijd veel dierenleed bespaard door vaker plantaardig te eten. En zo wordt een “over mij” vanzelf “over ons”! Doe je met me mee? 

 

Lieve groet,

 

Leon van Steenkiste

×